top of page

Kvinnliga förebilder


Tio österbottniska kvinnor porträtteras i en fotoutställning på Loftet i Vasa. Idén har förverkligats i samarbete med Österbottens hantverk och Finlands svenska Martha­förbund.

"Vi ville visa att vi i landskapet har många kreativa kvinnor. I likhet med energibranschen har även den ­kreativa branschen nämnts som en stark kraft i Österbotten, säger Ann-­Sofi Backgren från ­Österbottens ­förbunds jämställdhetsgrupp." Det är första gången man utser tio kvinnliga inspiratörer av det här ­slaget.

Och jag är en av dem!

Denna text stöder mitt porträtt och svarar samtidigt på frågan om vad jag är stolt över att ha åstakommit samt hur jag ser på min roll som förebild.

"Jag är Ann Charlott Hästö, är en mångsidig arkitekt och visionär som jobbar helt utgående från kontexten och fångar för projektet dess unika identitet och helhet. Jag är utexaminerad arkitekt från Otnäs med huvudämne inom arkitekturteori och biämne inom industridesign på Konstfack, Stockholm. Min senaste examen är inom företagsledning.

Jag har jobbat på en av Finlands främsta arkitektbyråer Helin&co och medverkat där i bl.a tävlingsteamet som vann Riksdagshusets tillbyggnad.

Men också som interiordesigner på Nautor Swan med bla. utformingen av interiören för New Swan 60 (Nautical Design Award 2010).

Sedan 2008 driver jag egen byrå, ACH architecture i Jakobstad. En dynamisk byrå inom arkitektur, produktutveckling och projektledning för både privatpersoner och företag.

Jag är glad över att ha erhållit ett så brett kunnande tack vare mina utbildningar samt min passion för kreativt tänkande och innovation.

Jag ser mig inte själv som en förebild, jag jobbar mycket i det tysta och ser mig mer som en vägvisare. Det jag gör, vill jag skall avspegla mina mjuka värderingar samt mig som människa och arkitekt.

Jag tror inte man blir en förebild själv. Men det du gör kan göra, att din omgivning gör Dig till en förebild. Ett brand kan du skapa själv, ditt rykte skapar din publik.

Själv har jag liksom mina egna förebilder gått mina egna vägar. Brutit mönster och tagit mig an nya landskap.

Bli mån om dina styrkor, gåvor och egenskaper . Var ärlig mot dig själv med vad du vill, då är du också beredd på de utmaningar som du kan stöta på.

Vi är alla unika. Lycka till!"

http://svenska.yle.fi/artikel/2016/03/07/portratt-av-osterbottniska-kvinnor

http://yle.fi/uutiset/pohjalaisnaiset_esikuvina__heita_kaikkia_yhdistaa_intohimo_tyohon/8724579

http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/94607

Foto: Martina Uthardt

88 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page