top of page

Ett vardagsrum för Vasaborna


...i alla åldrar och året runt, likväl en stormig höstkväll som en februaridag efter pulkkabacken. Ett koncept som skall kretsa kring fiskenäringen och självaste fisken. Det var så initiatorn Johanna Stenback tänkte, och det första innehållet skapade hon tillsammans med kocken Michael Björklund. Och min arkitektbyrå ACH architecture skapade arkitekturen. Välkommna till Fiskets hus!

Det här var ett koncept som skulle sammanföra Österbottens fiskarförbund, en fiskrestaurang och en saluhall med fisk. Så pass starkt var konceptet att vårt bidrag vann arkitekt/kvalitetstävlingen som Vasa stad ordnade för tre år sedan (sommaren 2016). Man eftersträvade kvalitet på byggandet, innovativ arkitektur, anpassning till miljön men också en genomförbar affärsidé. Samt bevara strandområdet offentligt och öppet för alla. Och det hade vi.

Jag utgår alltid från kontexten i mina projekt, så när jag började skissa på arkitekturen var det några aspekter jag beaktade.

Vasa har en stadsplan likt en rutplan, dvs väldigt linjär med esplanader som fortsätter ned mot vattnet och med en strand som bryter det här rutnätet. Den riktningen ville jag behålla. En strandzon för det här området skapade C A Setterberg redan för 160 år sedan i samband med detaljplanen för staden Vasa. Parken ovanför Fiskstranden har också en mycket majestätisk byggnad, ”Rantalinna”. Inför dess historia och väsen bör man vara ödmjuk.

Så därav föddes frågan – är en traditionell kantig arkitektur ett alternativ för den här platsen?

En röd tråd och en metafor blev också fisket och fisken. Kvarken har ett av de rikaste fiskevattnen för många fiskar, bl.a. sik. Att sitta i fiskebåten, eller att sitta vid bryggan, gå över bron, ja närheten till vattnet blev element som kom att prägla arkitekturens födelse.

Så resultatet blev en strandformation, en upphöjd strandlinje, ett tak likt en bro, som också hade ett promenadstråk i tävlingsskedet, men som föll bort i samband med detaljplanen. Taket blev ett sedumtak(grästak) för att det just har sin specifika roll som femte fasad och för att vi befinner oss i en park.

Att belysningen även skulle understryka formen var min enda önskan. Och visst blir det en fisk när kvällsbelysningen reflekteras i vattnet intill kajen. Likaså finner ni också fiskens konstruktion och dess ben i självaste fasadens indelning.

Så under ett och samma tak skulle alla funktioner samlas, med portaler som anknyter till vattnet.

En ny detaljplan gjordes på basen av tävlingsbidraget och vi hade en mycket bra dialog med Vasa stad, vilket gjorde att detaljplanen togs fram med en mycket gynnsam tidtabell. Vasa stad ville också förstora strandområdet vilket nu är på gång och färdigställs nästa sommar liksom terrasserna utanför Fiskets hus.

ACH architecture var med till bygglovsskedet och huvudplaneringen gjordes av ingenjörsbyrå AK-plan från Vasa. Huvudentreprenör har varit Byggservice H-E Storlund. Det småskaliga och lokala har också betonats i planeringen och entreprenaderna så långt som möjligt. Exempelvis har fasadelementen producerats av Teri-Hus i Terjärv. Och fasaden har behandlats med en lasyr vars kulör är helt ny hos producenten Teknos, och givetvis heter den Fiskets hus. Inredningarna har brukarna själva planerat.

Målet för tävlingen var att ge strandområdet mera liv och göra det till en aktivare del av staden och det gör Fiskets Hus. Jag är mycket glad att se hur byggnaden berikar det offentliga rummet. En mångsidig användning av området har skapats och arkitekturen ger en ytterligare dimension åt Fiskstranden.

Som stadsdirektören Tomas Häyry sade i öppningstalet - Fiskets Hus tar Vasa med storm!

Arkitekt: Arkitektbyrå ACH architecture ab, assistans Arkkitehtitoimisto Tommi Varis

Huvudplanering: Ingenjörsbyrå AK-plan

Konstruktör: Österåker&Österåker, Jens Österåker

Huvudentreprenör: Byggtjänst H-E Storlund

Husteknik(KVR): Planering: Granlund Pohjanmaa, Entreprenör: ARE

Belysningsplanering: BEMI, Michael Bendtsen

Brukare: Österbottens Fiskarförbund. restaurant Hejm, Fiskdisken

253 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page