• Grey LinkedIn Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2018 by ACH ARCHITECTURE

SOLUTIONS 

FISKETS HUS

COMPETITION ENTRY

FIRST PRIZE

PLANNING OF ENTRY AND FURTHER CONSTRUCTIONS

2016-2017

KALARANTA/KALASTUKSEN TALO

Kokonaisvaltainen elämys – ravintola, kalakauppa, baari, toimisto-, aktiviteetti- ja kokoustilat sekä akvaario ja sauna.

Tämä kilpailuehdotus voitti Vaasan kaupungin järjestämä arkkitehtuurikilpailun loppusyksyllä 2016. Innovaatioarkkitehtuuria ja kokonaiskonsepttia kysyttiin.

Ehdotuksen luonne

Kalaranta on vaasalaisten olohuone, jossa kalalla on keskeinen rooli. Kaikki ovat olohuoneeseen tervetulleita. Täältä voi ostaa kalaa kalakaupasta, syödä illallista ravintolassa, seurustella ja rauhoittua toisen kerroksen baarissa, vierailla Österbottens Fiskarförbundetin toimistossa ja museossa, nauttia ihanasta saunahetkestä yleisessä saunassa tai jaloitella rakennuksen katon yli. Katto kohottaa Kalarannan rantalinjaa ja antaa rannalle uuden ulottuvuuden. Kalaranta koostuu rakennuksista, jotka nivoutuvat yhteen kalatorin maamerkkiin päättyvän katon avulla. Kalastusristeilyveneetkin voivat laskea laituriin tämän torin viereen. Kalaranta tarjoaa kokonaisvaltaisen elämyksen, jossa voit kaikkina vuodenaikoina tuntea vahvaa läheisyyttä mereen.

Rakennuksen viides julkisivu on katto, joka kohottaa rantalinjaa sillan tapaan omalla kävelytiellään. Tämän voi nähdä/kokea jo Vaasanpuistikon päästä ja Vaskiluodon sillalta.

Arkkitehtuurista ja kontextista

Alueeln majesteettinen rakennus Rantalinna omistaa voimakkaan identitteetin ja merkkitävä arkkitehtuuri. Se kunnoitetaan eikä siihen saa koskea, sen takia Kalarannan arkkitehtuuri pitää olla hyvin nöyrä ja voiko se edes olla perinteinen rakennus?

Tässä ehdotuksessa rakennetaan rantaviiva. jonka alla on toiminnat. Rakennuksen olemus rantamuodostelmana ja paviljongina ei kilpaile Rantalinnan kanssa, vaan rakennus korostaa Rantalinnan ja puiston luonnetta. Luonteva täydennys puisto- ja venesatama-alueeseen sekä muodostaa ympärilleen julkista tilaa. Voimakas lähtökohta ja punainen lanka tässä suunitelmassa on ollut veden ja meren läsnäolo – eli se kokemus kun on kalastusveneessä nostamassa verkkoja... silloin meri on osa sitä hetkeä. Tässä on siis näköyhteys merelle eri tasoilta. Rakennusmassalla on aukot, ei ole niin raskas ja eri kevyet liikennereitit ovat yhteydessä toisiinsa ja meren kanssa  eli näkee läpi ja massa ei ole liian raskas.

Kilpailuehdotuksen jäsenet:
Arkkitehtitoimisto: ACH Architecture Ab, Ann Charlott Hästö, arkkitehti SAFA

Tähtikokki ja ravintolayrittäjä Michael Björklund sekä Johanna Stenback, luovan alan tuottaja 

Yhteistyökumppanit: Österbottens Fiskarförbundet ja Köttdisken 

Rahoitus: Yksityinen rahoitus.

Kilpailuehdotuksen pohjalla kehitettiin asemkaava ja rannan yleissuunitelma, hedelmällinen työ Vaasan kaupungin kanssa. Tuloksena lyhyempi rakennusmassa, jonka uusi arkkitehtuuri kehitti ACH architecture, kuten jatkosuuniltelmat rakennuslupakuvia varten.