top of page

"Jag far till Jeppis för att New York är för långt borta"


Att få uppleva ett fint minne för ett ögonblick är allas dröm – att få upppleva ett tillstånd som du trodde var förgånget. Det var det som uppstod med Terrazzohörnets upprop "Nu eller aldrig!" (“Lill-lördagen” 11.3.2015.)

Jag kunde också med nya ögon se hur fantastiskt och viktigt gaturallyt varit! Fordon som bildade en rörlig mur kring stadsrummet, arkitekturen, “fotgängarna”(de runt kvarteret gående) och de spontana mötena. Samt mötena mellan bilisterna och de gående, som ibland bara kunde vara en gillande blick - men ack så värdefull! Inne i varje bil föddes små kollektiv som redogjorde för det som försiggick utanför bilfönstret – 20cm bort.

En stad föds och skapas av möten. Vilket fullständigt skedde kring detta kvarter – att ta sig till stan för att enbart träffas utan någon anledning – att visa upp sig själv och att se på andra. Catwalk för fotgängare och bilister. Eller som en ungdom svarade på 80-talet i en enkät (Folkkulturarkivet) "Jag far till Jeppis för att New York är för långt borta!"

Att de gående kunde anamma den arkitektur som var dem tillgodo var ett fantastiskt samarbete. Små mötesplaster i membranen mellan offentligt och privat. Att en hel kultur kunde fortgå i decennier kring en byggnad och ett helt kvarter! Ja då är det stort! En efterhanda reflektion av detta, vilka är kriterierna vid skyddandet av en byggnad? Hur är det om byggnaden skapat en kulturhistoria som verkat i flera decennier? Var slutar en byggnads revir och påverkan?

Att ta avsked – ett värdigt sådant var huvudsakliga orsaken till att göra något event kring bankhuset. Samtidigt dra ett streck över den konflikt som utövats. Att ge rum för det nya men inte att glömma bort det gamla. Då vi respekterar det gamla kan vi ta nya steg.

Också viljan att väcka samhället – en sista möjlighet att återuppleva en kulturtradition. Bilpärlorna och outfiten plockades fram. Och framför allt barnen och barnbarnen hämtades med, vilket gör att kulturen och det historiska minnet lever kvar ännu idag! Fantastiskt!

Några euforiska kommentarer i sociala medier:

“Stort tack för detta snillrika påhitt såde rolit ha man int haft på länge, å barnen stortrivdes i baksätet på cabben, till och med farbror polisen hälsade åt sonen till hans stora förtjusning , folkligt och enkelt och MITT I PRICK”

“ Finns det i stan nåt annat hus med mer nostalgi än detta hus? Knappast. Om inte själva huset så åtminstone kvarteret runt. Här har vandrats och körts otaliga kilometer gata upp och gata ner. Stått och frusit i hörnet utan mössa vintertid. För mössan stoppade man i fickan när man närmade sig centrum. Nån kunde ju se...”

“En oansenlig dörr men här har rätt så många som träffats i gaturallyts tecken gjort slag i saken och gått in för att köpa ringar. Också jag.”

http://svenska.yle.fi/artikel/2015/03/11/folkfest-i-jakobstad-mitt-i-vintern

http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/385252/Kahden-tunnin-nostalgiatrippi-Pietarsaaren-keskustassa

http://online.vasabladet.fi/Artikel/Visa/56587

36 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page